Testa portföljdieten, sa dietisten

Idag blev jag sådär trött igen som jag kan bli när jag känner mig gammal. Idag fick jag träffa en dietist. Jag borjade ju lägga om kursen i januari när jag bestämde mig för att ta ansvar för min hälsa och friskvård alldeles själv och sluta lita på läkarvetenskapen. Eller åtminstone på läkarna. Som ett led i detta lyckade jag få min motsträviga doktor att remittera mig till en dietist. Jag trodde det skulle kunna vara bra. Och det var det väl kanske också.

Dietisten visade sig vara väldigt ung. Knappt torr bakom öronen. Nyss utexaminerad fran universitetet där hon lyckats läsa i tre år utan att lära sig källkritik. Intressant! Hon gav mig en hög papper med information om något som kallas portföljdieten. I princip en till största delen vegansk/rå diet med högt intag av sojaprodukter (för protein) och kolestrolhämmande margariner, yogurtar etc. Fisk och kött begränsas till enstaka måltider och även då i små mängder. Hon var sugen på att få testa denna diet på mig. Hon var nämligen övertygad om att en vegansk/rå diet inte kunde innehålla alla näringsämnen kroppen behöver. Och hon hade aldrig träffat en patient som var beredd att byta kosthållning helt och hållet. Jag var alltså det perfekta offret. 

– Nja, sa jag. Jag äter inte sojaprodukter som inte är fermenterade, så det där med soja går ju bort. Måste det verkligen vara soja? undrade jag.

– Ja, sa dietisten, det maste vara soja.

– Men varför just soja? framhärdade jag. Det måste ju gå lika bra med något annat växtbaserat protein.

– Nej, sa dietisten, soja ska det vara.

-Hmmm… Låt me se de där papperen, sa jag. Och tro det eller ej – om man läste igenom den finstilta delen av rapporten hon viftade med visade det sig att denna diet var ett resultat av en forskningsstudie som hade finansierats av Alpro Soy. Ett företag som säljer sojaprodukter. Och kolestrolhämmande margariner, yogurtar och grejor. Men det hade den lilla dietisten missat.

Jag gav henne en snabbkurs i källgranskning och sa att jag skulle testa dieten, men på mitt eget sätt. Utan soja eller fåniga mejeriprodukter. Jag tror jag fortsätter att vara min egen expert. Det verkar tryggast så… =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s