Serendipity: det vackraste ordet jag vet

Och så var det plötsligt onsdag kväll då. Tiden går minsann fort vare sig man har roligt eller inte. Den senaste veckan har det varit si och så med den saken. Jag har alldeles för mycket arbete att göra på allt för lite tid, så det blir fler (och ännu längre) arbetsdagar den här veckan och nästa för att komma ikapp.

Imorse när vi åkte till jobbet satt jag mest och kände mig surmulen. Regnet vräkte ner, vi var trötta och inte särskilt pratsamma, och min hjärna var redan på det kundbesök vi hade framför oss. Fast helst hade jag stannat hemma i sängen. Dagen gick dock oväntat bra. Jag fick mycket mer jobb gjort än jag vågat hoppas på och vi fick ett mycket intressant affärsförslag som vi ska titta lite närmare på i helgen. Jag hoppas att det faktiskt är lika intressant som det låter, för jag känner mig rätt sugen på att göra det. Om Chefen säger ja, vill säga. På vägen hem var jag betydligt muntrare. Tänk vad lite medvind kan göra skillnad!

Jag satt och nynnade på en sång och lyssnade på Mannen som hade ett smärre föredrag på gång när det plötsligt slog mig igen sådär som det gör allt som oftast: Käre värld vilken makalös tur jag haft! Efter alla år av hårt arbete som tycktes ta mig ingenstans alls verkar det som om det bästa som händer mig nuförtiden dyker upp när jag minst anar det. Eller när jag letar efter något helt annat. Det är nästan så man måste tro på ödet vad nu det är. Vilket osökt leder till ämne nummer 42: mitt favoritord. Serendipity.

Jo, mitt favoritord alla kategorier är ett engelskt ord som inte ens går att översätta till svenska. Men om du orkar med en beskrivning av ordet till att börja med, så ska jag snart förklara varför jag tycker det är det vackraste ordet av alla.

Serendipty betyder ”förmågan att göra lyckliga upptäckter medan man letar efter något orelaterat, eller förekomsten av en sådan upptäckt under en sådan sökning.” Det du! Ordet i sig formades av engelske historikern, politikern och författaren (bland annat) Horace Walpole baserat på den gamla persiska sagan De tre prinsarna av Serendip.

Sagan berättar om hur det i forna tider fanns ett land, Serendip, i Fjärran Östern som styrdes av en stor och mäktig konung vid namn Giaffer. Han hade tre söner som alla tyckte mycket om honom. Och som en god far var han mycket bekymrad över sönernas utbildning och bestämde att han måste se till att utrusta dem inte bara med stor makt, men också med de dygder som framtida furstar kan tänkas behöva.

Fadern sökte upp de bästa tänkbara  lärare och anförtrodde dem utbildningen av hans söner, på villkoret att sönerna undervisades på ett sådant sätt att de omedelbart skulle kunna kännas igen som hans alldeles egna. När lärarna var nöjda med prinsarnas framsteg inom konst och vetenskap rapporterade de till kungen. Han tvivlade dock på deras utbildning och kallade in prinsarna och sade att han funderade på att gå i pension och göra en av dem till kung. Alla tre avböjde dock artigt och förklarade att de trodde fadern var den bästa kungen.

Kungen var mycket nöjd med detta, men nu oroade han sig istället för att prinsarna vuxit upp alltför skyddade och privilegierade. Han låtsades vara rasande för att de vägrat ta över tronen och skickade iväg dem från sitt land. Dock hann de knappt komma utanför landets gränser innan de hittade en massa ledtrådar som hjälpte dem att identifiera en kamel de aldrig sett. De drog slutsatsen att kamelen var lam, blind på ena ögat, saknade en tand, bar på en gravid kvinna, hade en last av honung på ena sidan och smör på den andra. När de senare stötte på en handelsresande som förlorat kamelen ifråga berättade de om sina iakttagelser för honom. Han anklagade dem för att ha stulit kamelen och tog dem till kejsaren Beramo, där han krävde att de skulle avrättas.

Beramo frågade hur de kunde ge en sådan exakt beskrivning av kamelen om de aldrig hade sett den. Det framick då av deras svar att använt små ledtrådar för att härleda vilken typ av kamel det rörde sig om. Gräset var bara betat på ena sidan av vägen, så de antog att den var blind på andra ögat. Det fanns små orörda tuvor av gräs, vilket fick dem att gissa att den saknade en tand. Fotspåren tydde på att djuret var lamt. Att smör bars på ena sidan av kamelen och honung på den andra var tydligt eftersom myror hade lockats till det smälta smöret på ena sidan av vägen och flugor till spilld honung på den andra.

Vad kvinnan beträffar, sa en av prinsarna, gissade jag att kamelen bar på en kvinna eftersom jag märkte att nära spåren där djuret gått ner på knä fanns avtryck av en fot. En doft av urin väckte en sorts köttsligt begär som övertygade mig om att avtrycket var av en kvinnas fot.

Jag gissade att kvinnan måste ha varit gravid, sade en annan prins, eftersom jag såg handavtryck som antydde att kvinnan hade hjälpt sig upp med händerna efter att hon urinerat. I detta ögonblick kommer en resande in på scenen för att berätta att han hittat en försvunnen kamel vandrande i öknen. Beramo räddar därmed livet på de tre prinsarna, öser rika belöningar över dem och utser dem till hans rådgivare. De tre prinsarna upplever senare många andra äventyr, där de fortsätter att visa sitt skarpsinne och naturligtvis finns det ett lyckligt slut.

Serendiptity handlar alltså såväl om att snubbla över något oväntat som får fantastiska konsekvenser, som att kunna dra skarpsinniga slutsatser utifrån det man snubblat över och använda dem till sin fördel. Jag tycker det är sådar alldeles Nalle Puh-filosofiskt underbart. Serendipity har förändrat mitt liv radikalt. Och kanske, kanske, var det Serendipity jag upplevde idag när jag fick ett oväntat besök som ledde till att ett affärsförslag lades fram alldeles sådär oförhappandes. Vi ska snart träffas igen och titta närmare på det finstilta. Spänningen är oliiiiiidlig!

Annons

En tanke på “Serendipity: det vackraste ordet jag vet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s