Ketchup-effekten kickar in

Först händer ingenting, sedan händer ingenting, och sedan händer allt på en gång.

Känner du till ketchup-effekten? Eller var du kanske inte född när ketchupen såldes i glasflaska? För den händelse du inte var det, ska jag börja med att berätta att ketchup-effekten är ett uttryck från den tid då ketchup (Heinz ketchup, alltså) kom i glasflaskor med vid hals. Eller vid och vid. Den var för smal för att sticka ner en sked i, men vid nog för att halva flaskan skulle kunna splasha ut över tallriken om man inte var försiktig. Men när flaskan var nyöppnad ville den inte släppa ifrån sig en endaste liten gnutta. Så man stod där och bankade i botten, petade med en kniv, ruskade och hade sig tills det äntligen trillade ut en droppe ketchup. Och det var då det gällde att vara snabb! Så snart den där första droppen kom ville gärna resten av innehållet också följa med.

Ett av mina nyårslöften var att ta tag i saker och ting så att mina barn inte blir så bundna av att ha en skraltig mamma. Jag har ju tre barn som bor hemma och trots att det är trevligt att ha dem här oroar det mig ibland att de inte kommer igång med sina egna liv. Prövar sina vingar, liksom. Men det kanske inte är så lätt att pröva vingarna när man redan har ett deltidsjobb med att ta hand om sin gamla morsa. Och så är det ju det där med latmasken också. Den där som så lätt äter sig in i ryggmärgen på en och får en att känna sig som om man har så mycket att göra. Även när man inte gör någonting alls.

Jag har tillbringat många år omgiven av människor som tillbringade livet med att göra ingenting alls. Om man inte räknar att spela tv-spel, surfa på Internet, städa en smula, fika, fika lite mer, laga lite mat och fika en gång till som att göra något. Något de hade gemensamt var att de alla tyckte sig vara väldigt upptagna. Väldigt stressade. Det senaste året har det funnits en hel del tonåringar och unga vuxna i detta hus som lidit av samma syndrom. Men nu, efter mycket ruskande och bankande, känns det som om ketchup-effekten kickat in.

Spännande saker händer på flera fronter samtidigt. Det är väl kanske inte riktigt min uppgift att skvallra, men ny bostad, nytt jobb, nya skolplaner, mer socialt umgänge och egen webdomän är bara några av alla saker som hänt på förhållandevis kort tid.

Glad blir man i mammahjärtat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s