Ska man ha det ”jättebra” när man är dömd till samhällstjänst?

Pappa bloggar vidare på http://blog.besserwisser.nu/ Dagens fråga: Ska man ha det ”jättebra” när man är dömd till samhällstjänst?

Läste i Expressen att Eldkvarn-sångaren och låtskrivaren Plura Jonsson håller på att avtjäna det straff han  fick efter att  ha blivit gripen för narkotikainnehav våren 2010. Han har fotboja och är dömd till s k samhällstjänst. Enligt tidningen så utför han den genom att expediera i en fiskdisk i Hötorgshallen och genom att jobba i köket på en restaurang.

Hur i hela friden kan man kalla det ett straff när man låter en person sona sitt brott genom att syssla med det han eller hon gillar  allra bäst? Plura älskar ju matlagning och att handskas med råvaror så till den grad att han fått ett eget matprogram i TV. Han säger också mycket riktigt till tidningen att han har det jättebra.

Samhällstjänst ska ju vara en form av straff, någonting i ställlet  för fängelse, och så här kan det väl ändå inte vara tänkt att det skulle fungera. Dessutom framgår det av statuterna att samhällstjänst inte ska kunna utföras i vinstdrivande verksamheter utan bara för ideella föreningar eller inom offentlig sektor. Också i det avseendet verkar det vara något skumt med Pluras s k samhällstjänst.

Tveksam samhällsnytta, eller hur? Avskräckade för att förebygga fortsatt brottslighet? Knappast.

Det ligger nära till hands att tro att det bara är kändisar som Plura som kommer undan så här lättvindigt. Men så är det inte alls. Även vanliga dödliga som döms för brott kan få göra ”samhällstjänster” som varken är avskräckande eller särskilt betungande trots att de gjort sig skyldiga till både misshandel och ekonomiskt fiffel. Fallet Plura bör därför tas till utångspunkt för en rejäl översyn av om det verkligen blir som det var avsett när domstolarna utdömer samhällstjänst som påföljd.

Hans-Olof Jonsson, 01-02-2012

http://blog.besserwisser.nu/2012/02/01/ska-man-ha-det-jattebra-nar-man-ar-domd-till-samhallstjanst/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s